Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

18. lipanj. 2019.

Izrađen Indeks Gradovi za jednakost i najava predstavljanja pratećeg priručnika

Hrvatski pravni centar i Udruga gradova, partneri na projektu Gradovi za jednakost, izradili su radni okvir za samoprocjenu jedinica lokalne samouprave o njihovim praksama na području jednakosti. Alat je namijenjen promicanju izvrsnosti u ovom području, stoga pozivamo sve gradove koji svoje politike usmjerene jednakosti smatraju uspješnima i reprezentativnima kao i one gradove koji žele ocijeniti i provjeriti stanje svojih praksi – da iskoriste Indeks!

Sudjelovanje u Indeksu je dobrovoljno jer smatramo da je afirmativan pristup promicanju ideje i angažmana gradova najprimjereniji, jer promovira reputaciju onih gradova koji sudjeluju u Indeksu, a daje poticaje za uključivanje novih gradova promicanjem primjera najbolje prakse.

Indeks je izrađen u formi upitnika te podijeljen u tri glavne dimenzije: Vodstvo i predanost; Integriranje pitanja jednakosti u upravljanje gradom; Uključenost (lokalne) zajednice. Ukupno, indeks se sastoji od 12 deskriptivnih pokazatelja (npr. praćenje smanjenja nejednakosti; dostupnost i prikladnost usluga; strukture i mehanizmi uključenosti…) s tri moguća stupnja koji definiraju aktualno stanje u gradu: 1) Vrijeme je za akciju (tek se trebaju usvojiti odgovarajuće mjere i politike), 2) Počeli smo djelovati (postoje određene prakse i procedure, no ima prostora za poboljšanja), i 3) Postižemo rezultate (grad proaktivno i sustavno provodi politike jednakosti te prati i evaluira rezultate)!

Samoprocjenom vlastitih politika, mjera i upravljačkih procedura gradovi će moći ocijeniti i rangirati napore na području postizanja jednakosti među svojim stanovnicima! Istodobno će moći identificirati one slabije točke u provedbi politike jednakosti te isplanirati potrebne korake u unaprjeđenju javnih politika i usluga koje pružaju kako bi postali još poželjnijim mjestom za život.

Gradovi koji od 15. srpnja do 2. rujna dostave svoj popunjeni Indeks ući će u izbor nagrade za najuspješnije hrvatske gradove za jednakost! Nagrada će biti dodijeljena na završnom događaju projekta u Zagrebu, u četvrtak 4. listopada 2019., stoga zabilježite taj datum u svoje kalendare!

U okviru projektnih aktivnosti izrađen je i prateći priručnik Gradovi za jednakost (klikni za preuzimanje), koji detaljnije pojašnjava važnost i koristi provedbe politika jednakosti za gradove, i koji je namijenjen gradovima koji žele unaprijediti vlastitu praksu u ovom području. Koristeći strane i domaće primjere dobrih praksi, priručnik pruža praktične upute o tome kako to postići u okviru gradskih funkcija poslodavca, pružatelja javnih usluga te regulatora i donositelja javnih politika. U izradi priručnika svojim savjetima i iskustvima pomogli su službenici i dužnosnici iz gradova: Solin, Opatija, Dubrovnik, Lepoglava, Vodice, Bjelovar, Šibenik, Pazin, Prelog.

Priručnik i indeks u digitalnom obliku bit će uskoro objavljeni na stranicama Udruge gradova, dok će svaki grad za svoju upotrebu dobiti i par besplatnih primjeraka u tiskanom formatu, koji će biti dostavljeni poštom.

Predstavljanje Indeksa jednakosti i pratećeg priručnika bit će regionalno organizirano: u Zagrebu (28.6.), Osijeku (2.7.), Splitu (4.7.) i Rijeci (9.7.). Događaji će biti prilika da porazgovaramo sa zainteresiranima o njihovim iskustvima kao i da odgovorimo na pitanja ili nejasnoće u vezi korištenja Indeksa. Prijave za zagrebačko predstavljanje su otvorene, a potpune informacije (mjesto i način prijave) o planiranim regionalnim predstavljanjima bit će uskoro objavljene u rubrici Najave događanja.

Za kontakt s projektnom ekipom obratite se putem e-maila na hpc@hpc.hr ili lucija@udruga-gradova.hr.

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija