Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

02. lipanj. 2022.

Kako Slavonski Brod planira razvoj sustava toplinarstva pomoću EUCF inicijative?

Grad Slavonski Brod 2021. godine uspješno se javio na drugi otvoreni poziv European City Facility inicijative na kojemu su, osim gradova iz Hrvatske, konkurenciju činili i gradovi iz ostalih država članica iz srednje i istočne Europe. U strogoj evaluaciji odobrena je prijava Grada Slavonskog Broda čime je ostvareno pravo na bespovratna sredstva u iznosu od 60.000 eura za izradu investicijskog koncepta potrebnog za ubrzanje provedbe energetskih i klimatskih akcijskih planova.

Zahvaljujući stručnoj i financijskoj pomoći u izradi investicijskog koncepta i pratećih analiza, Grad Slavonski Brod bi u bližoj budućnosti umjesto plina kao glavni energent grijanja mogao koristiti toplu vodu iz termalnih izvora. Prelazak na novi izvor energije imat će i značajan ekološki doprinos u ostvarenju klimatskih ciljeva jer se sustavom geotermalnog  grijanja smanjuje količina CO2. Plan je u skladu sa strateškim određenjem grada koji je potpisnik Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju čime se obvezao na smanjenje emisija CO2 za najmanje 55 posto do 2030. i 80 posto do 2050. na svom području, učinkovitiju upotrebu energije i veću upotrebu obnovljivih izvora energije te povećanje otpornosti prilagođavanjem posljedicama klimatskih promjena do 2030. godini.

Da projekt grijanja iz termalnih izvora ima potencijala govori u prilog činjenica da je Grad Slavonski Brod još u rujnu 2019. naručio izradu Studije o mogućnosti pronalaženja geotermalne vode koja je pokazala da na području Slavonskog Broda postoje potencijalni vodonosnici termalnih voda. Osim te studije, Grad je sklopio i novi ugovor o izradi Studije procjene geotermalnog potencijala koja će analizirati raspoložive informacije o geotermalnim vodama te provesti terenska ispitivanja i predložiti nužne geološko geofizičke radove za sljedeću fazu projektiranja, odnosno izradu istražno-proizvodnih bušotina. Obe naručene studije predstavljaju nužne prve korake na putu do realiziranja istražne bušotine.

Nakon izrade investicijskog koncepta krajem godine, Grad Slavonski Brod i inicijativa EUCF zajednički će nastaviti tražiti daljnje mogućnosti financiranja iz javnih i privatnih izvora kako potencijal za razvoj energetski i ekološki učinkovitijeg toplinskog sustava ne bi ostao neiskorišten.

„Ponosni smo što smo se uspješno prijavili na 2. otvoreni poziv inicijative EUCF i što je Slavonski Brod, uz samo još četiri grada u Republici Hrvatskoj, dobio ova vrijedna bespovratna sredstva. Grad će ova sredstva iskoristiti za izradu investicijskog koncepta pomoću kojega ćemo dalje razvijati energetski i ekološki učinkovitiji sustav grijanja. U vremenu kada svjedočimo enormnim povećanjima cijena plina i ostalih energenata, ne treba posebno isticati koliko je važno ulagati u alternativne izvore energije, a Slavonski Brod je zahvaljujući EUCF sredstvima na pravom putu da se u bliskoj budućnosti okrene upravo tim ekološki prihvatljivijim i jeftinijim izvorima energije“, poručio je gradonačelnik Mirko Duspara.

O investicijskim planovima ostalih domaćih gradova dobitnika iz 2. otvorenog poziva EUCF-a možete pročitati u našem prošlomjesečnom članku. Otvaranje sljedećeg, posljednjeg EUCF poziva očekujemo sredinom lipnja, stoga pozivamo i druge hrvatske gradove na sudjelovanje. Iskoristite priliku za pripremu gradskih ulaganja koja će osigurati bolju energetsku i zelenu budućnost.

Prva informativna EUCF radionica o četvrtom pozivu za gradove održat će se online u četvrtak 9. lipnja i bit će na engleskom jeziku. Nacionalna info sesija na hrvatskom jeziku bit će organizirana u drugoj polovici mjeseca te će informacije o programu i načinu prijave biti uskoro dostupne na stranicama EUCF inicijative i Udruge gradova.

 

 

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija

Lokalna Hrvatska