11. rujan. 2015.

Odbor regija usvojio Deklaraciju o provedbi Europskog semestra za 2015. i u pogledu Godišnjeg pregleda rasta za 2016.

Predsjedništvo Odbora regija, savjetodavnog tijela Europske unije koji okuplja predstavnike lokalnih i regionalnih vlasti država članica, na svojoj je sjednici održanoj 2. rujna u Luxemburgu usvojilo bitnu političku izjavu o gospodarskom upravljanju Unije.

U Deklaraciji (koju možete preuzeti na hrvatskom jeziku) ističu kako je gospodarstvo EU-a i dalje u stanju trajno niskog rasta, visoke nezaposlenosti, povećanog siromaštva i marginalizacije, a jaz između ulaganja prije i nakon krize procjenjuje se na više od 300 milijardi eura. Identificirane regionalne razlike između država članica u vidu BDP-a po stanovniku i drugih ekonomskih odnosno socijalnih pokazatelja često su manje od razlika unutar država članica i te se razlike od početka krize povećavaju!

Za jedno od rješenja predlažu da novi Europski fond za strateška ulaganja (EFSU) nadopunjuje lokalne i regionalne strategije ulaganja i operativne programe strukturnih fondova. Kako bi taj pristup ostvario maksimalni učinak, države članice trebaju značajnije uključiti lokalne i regionalne vlasti u promicanje portfelja projekata i investicijskih platformi.

U kontekstu europskog semestra (instrumenta i kalendarskog ciklusa za koordinaciju gospodarske i fiskalne politike unutar EU-a) naglašavaju potrebu za opsežnije uključivanje lokalnih i regionalnih vlasti u određivanje regionalno različitih doprinosa ciljevima strategije Europa 2020. te u osmišljavanje i provedbu nacionalnih programa reformi na temelju načela višerazinskog upravljanja. Europska komisija je u deklaraciji pozvana da teritorijalna pitanja uključi u glavne dokumente europskog semestra i da ih potkrijepi sustavnim teritorijalnim analizama te da u svojem godišnjem izvješću o javnim financijama uključi poglavlje o podnacionalnim vlastima. Pored toga, zahtjeva se da u Komisijinim preporukama za pojedine zemlje treba postojati pravedna ravnoteža između kratkoročnih fiskalnih ciljeva, dugoročnih ulaganja i strukturne reforme.

Deklaracija je zaključena stavom da strategija Europa 2020. treba imati istinski teritorijalnu dimenziju i da se regijama i gradovima omogući odlučivanje o doprinosu ciljevima strategije, bilo usvajanjem regionalnih ciljeva ili na neki drugi način.

Predsjedništvo Odbora regija usvojilo je deklaraciju na osnovi međuinstitucionalnog sporazuma s Europskom komisijom u kojem se obvezalo prenijeti stavove lokalnih i regionalnih vlasti EU-a o Godišnjem pregledu rasta za 2016.

Hrvatski članovi predsjedništva su Vojko Obersnel (gradonačelnik Rijeke) i Bruno Hranić (općinski načelnik Vidoveca).