Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

22. ožujak. 2021.

Ponovljen postupak e-savjetovanja o Smjernicama urbanih područja

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU ponovilo je postupak e-savjetovanja o Nacrtu Smjernicama za uspostavu urbanih područja i izradu strategija razvoja urbanih područja. Pozivamo naše gradove-članove na sudjelovanje u otvorenom postupku.

Otvoreni postupak e-savjetovnaja ponovoljen je nakon snažne reakcije gradova u prošlom postupku i sastanka održanog u Ministarstvu krajem veljače na kojem su predstavnici ITU gradova istaknuli problematične stavke u predloženom nacrtu Smjernica. Komentari gradova bili su, u prvom redu, upućeni na zakonski neosnovane prijedloge kojima se županije uvode u procese urbanog razvoja s mogućnošću uskraćivanja pozitivnog mišljenja na sastav urbanih područja i sadržaj njihovih strategija. Time se nezakonito proširuju ovlasti iz samoupravnog djelokruga županija na štetu jedinica lokalne samouprave te uvodi nesigurnost u buduće politike urbanog razvoja. Ostali komentari gradova ticali su se administrativnih riješenja kojima će se osnivački i upravljački procesi u urbanim aglomeracijama i područjima usložiti i odužiti te tako ugroziti učinkovitost i djelotvornost dosadašnjeg institucionalnog ustroja za provedbu ITU mehanizma.

S obzirom na to da su pri Ministarstvu uvažili tek manji, tehnički dio komentara gradova te ponovili Nacrt Smjernica u neznatno promijenjenom obliku, ponukani smo ponoviti naše ranije komentare. Pozivamo sve gradove i općine s postojećih, i onih budućih, urbanih područja da se uključe u otvoreni postupak e-savjetovanja i upute svoje komentare (ili iskoriste komentare Udruge gradova s ranije navedene poveznice) do kraja tjedna, u petak, 26. ožujka.

 

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija