22. ožujak. 2021.

Ponovljen postupak e-savjetovanja o Smjernicama urbanih područja

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU ponovilo je postupak e-savjetovanja o Nacrtu Smjernicama za uspostavu urbanih područja i izradu strategija razvoja urbanih područja. Pozivamo naše gradove-članove na sudjelovanje u otvorenom postupku.

Otvoreni postupak e-savjetovnaja ponovoljen je nakon snažne reakcije gradova u prošlom postupku i sastanka održanog u Ministarstvu krajem veljače na kojem su predstavnici ITU gradova istaknuli problematične stavke u predloženom nacrtu Smjernica. Komentari gradova bili su, u prvom redu, upućeni na zakonski neosnovane prijedloge kojima se županije uvode u procese urbanog razvoja s mogućnošću uskraćivanja pozitivnog mišljenja na sastav urbanih područja i sadržaj njihovih strategija. Time se nezakonito proširuju ovlasti iz samoupravnog djelokruga županija na štetu jedinica lokalne samouprave te uvodi nesigurnost u buduće politike urbanog razvoja. Ostali komentari gradova ticali su se administrativnih riješenja kojima će se osnivački i upravljački procesi u urbanim aglomeracijama i područjima usložiti i odužiti te tako ugroziti učinkovitost i djelotvornost dosadašnjeg institucionalnog ustroja za provedbu ITU mehanizma.

S obzirom na to da su pri Ministarstvu uvažili tek manji, tehnički dio komentara gradova te ponovili Nacrt Smjernica u neznatno promijenjenom obliku, ponukani smo ponoviti naše ranije komentare. Pozivamo sve gradove i općine s postojećih, i onih budućih, urbanih područja da se uključe u otvoreni postupak e-savjetovanja i upute svoje komentare (ili iskoriste komentare Udruge gradova s ranije navedene poveznice) do kraja tjedna, u petak, 26. ožujka.