Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

01. travanj. 2019.

Poziv na stručni skup “Promicanje održive javne nabave u lokalnim vlastima – razmjena francuskih i hrvatskih iskustava”

Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj, Udruga gradova u Republici Hrvatskoj i Zelena mreža aktivističkih grupa, pozivaju zainteresirane gradove i ostale dionike na stručni skup o održivoj i inovativnoj javnoj nabavi koji će se održati 16. travnja 2019. u Zagrebu.

Događaj pod nazivom «Promicanje održive javne nabave u lokalnim vlastima, razmjena francuskih i hrvatskih iskustava» održat će se u Kući Europe (Ulica Augusta Cesarca 4) s početkom u 9:30 sati. Ovaj stručni skup ima za cilj senzibilizirati predstavnike lokalnih vlasti o prednostima koje donosi održiva javna nabava, bilo da se radi o zelenoj, inovativnoj ili društveno odgovornoj javnoj nabavi.

Javna nabava predstavlja oko 14% BDP-a Europske unije, odnosno oko 1,8 miljardi eura godišnje. Ona je stoga velika ekonomska poluga kojom se može poduprijeti ekološku i socijalnu tranziciju te poboljšati učinkovitost javne potrošnje. To je također i način vrednovanja poduzeća koja se dobrovoljno angažiraju na planu okoliša i na socijalnom planu. Ipak, unatoč reformi širokih razmjera na europskoj razini 2014. godine, održiva javna nabava je alat koji se još uvijek nedovoljno iskorištava u mnogim zemljama Europske unije, pa tako i u Francuskoj i Hrvatskoj. Iskustvo pokazuje da korištenje ovog alata uvelike ovisi o političkom angažmanu, kako vlade tako i predstavnika lokalnih vlasti.

Zašto se pridružiti održivom pristupu javnoj nabavi? Koje su mogućnosti koje pruža novi pravni okvir za javnu nabavu? Kako prevladati postojeće poteškoće i kočnice? Kojim alatima možemo podržati promjenu kulture javne nabave?

Ovo su neka od pitanja na koja bi ovaj skup trebao dati odgovore kroz izlaganja francuskih i hrvatskih stručnjaka, ali i onih iz Europske komisije (DG GROW) te kroz razmjenu dobrih praksi koje provodi nekoliko lokalnih zajednica.

Program možete preuzeti ovdje.

Zainteresirani svoj dolazak mogu potvrditi porukom g. Djuri Zifri najkasnije do 12. travnja 2019. godine na sljedeću e-mail adresu: djuro.zifra@diplomatie.gouv.fr.

Članove Udruge gradova pozivamo da iskoriste mogućnost automatske prijave putem naše web stranice u Najavljenim događanjima za potvrdu svog sudjelovanja.

Događaj je sufinanciran sredstvima programa Europske teritorijalne suradnje – URBACT III i Europskog fonda za regionalni razvoj te se održava u okviru inicijative European Social Economy Regions (#ESER2019).

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija