21. svibanj. 2012.

Predstavljene Preporuke za izmjene i poboljsanje zakonodavstva

U Zagrebu je 16. svibnja održana konferencija na kojoj su predstavljene Preporuke za izmjene i poboljšanje normativnog okvira za lokalnu samoupravu.

Preporuke sadrže konkretne prijedloge i konkretnu argumentaciju, a pripremljene su od strane stručnjaka i praktičara iz gradova – članova Udruge. Pripremane su tijekom 2011. godine, dodatno novelirane u 2012.godini, a namijenjene su Vladi Republike Hrvatske i nadležnim ministarstvima. Više od stotinu stranica Preporuka za poboljšanje zakonskih i podzakonskih propisa obuhvaćaju propise koji uređuju izborni sustav i opće propise o ustrojstvu i djelokrugu lokalne samouprave, komunalno gospodarstvo, imovinsko-pravne odnose i upravljanje imovinom lokalne samouprave, set društvenih djelatnosti od kojih su primarno obrađeni obrazovanje, kultura i sport te zaključno, financiranje lokalne samouprave.

Spomenute Preporuke, prema zaključcima Povjerenstva za provođenje decentralizacije i reforme lokalne samouprave, činit će okosnicu prve faze rada Vladinog Povjerenstva. Na konferenciji je sudjelovao, uz predstavnike resorno nadležnih ministarstava, i ministar uprave gosp. Arsen Bauk koji se založio za provedbu konzultiranja s nacionalnim organizacijama lokalnih i regionalnih vlasti te za prihvaćanje izmjena kojima je cilj poboljšanje propisa.

Tekst Preporuka možete pronaći ovdje.