Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

04. srpanj. 2018.

Sigurnost gradova središnja tema skupa Predsjedništva Udruge i Ministarstva unutarnjih poslova

U organizaciji Udruge gradova, u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, organiziran je zajednički skup Predsjedništva Udruge i najviših dužnosnika Ministarstva. Sastanak je održan 28. lipnja 2018., a uz predstavnike gradova sudjelovali su ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović, državna tajnica Terezija Gras, pomoćnik ministra Cvjetko Obradović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnici svih policijskih uprava i ostali dužnosnici.

Nazočnima se uvodnim govorom obratio Predsjednik Udruge Željko Turk koji je naglasio kako su gradonačelnici i više no svjesni potrebe da gradovi kojima su na čelu budu sigurne zajednice te da Udruga već godinama čini mnogo na problematiziranju teme sigurnosti gradova, javnih prostora te svakog građanina. Naglasio je značaj suvremenih tehnologija koje, uz sva postojeća što tehnička, što zakonska ograničenja, imaju nemjerljivu ulogu u podizanju i osiguravanju sigurnosti te ostvarivanju koncepta pametnoga grada. Pozvao je na suradnju policije s lokalnom zajednicom kako bi se sinergijskim djelovanjem ostvarilo sigurnije okruženje za građane.

Uvodnim govorom obratio se i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te naglasio da je sigurnost građana Hrvatske jedan od preduvjeta iz kojeg “proizlaze dobrobit i prosperitet građana čime se ocjenjuje razina kvalitete i uspješnosti države, ali i demokratskog, političkog sustava i stabilnog društva. Poseban se naglasak stavlja na zaštitu javnih prostora s ciljem prevencije i otežavanja svih onih koji nastoje djelovati protupravno. Rizik od terorističkih napada se nikada neće moći potpuno otkloniti, stoga je potrebno preventivno djelovati i maksimalno suziti prostor za pripremu i provedbu kaznenih djela“. Ministar je naglasio da je Hrvatska prepoznata kao sigurna turistička destinacija te se vide svakodnevni napori i predan rad policije, ali i drugih službi koje svojim aktivnim djelovanjem pridonose brizi i očuvanju mira i sigurnosti. Naglasio je kako Ministarstvo unutarnjih poslova intenzivno radi na sigurnijem okružju kroz prevenciju i rješavanje lokalnih sigurnosnih pojava pri čemu je prepoznata važnost suradnje s gradovima. Ta suradnja već danas postoji no svakako ima prostora za unaprijeđenje te je rekao da policija u sinergiji s gradovima i njihovim čelnicima, gradonačelnicima i zamjenicima, mora ulagati dodatne napore i trud da turisti mogu sigurno boraviti u svim odredištima. Također, ministar je pozvao sve gradonačelnike da Ravnateljstvu policije dostave prijedloge, zaključno s koncem rujna 2018., koji se odnose na zaštitu javnih prostora te zatraže stručnu pomoć u izradi tehničkih specifikacija sredstava kojima planiraju ojačati zaštitu javnih prostora, a time će se doprinijeti i podizanju osjećaja sigurnosti kod građana. Istaknuo je kako je Europska komisija za ovu godinu predvidjela novu financijsku omotnicu za sigurnost gradova u Europskoj uniji. Stoga je namjera svim gradovima skrenuti pozornost da se na vrijeme pripreme za izradu projekata važnih za sigurnost. Upravo stoga, svim gradovima ponudio je i stručnu pomoć Ministarstva unutarnjih poslova kako bi se projekti uistinu i realizirali.

Ravnatelj policije Nikola Milina istaknuo je da Republika Hrvatska kao turistička zemlja mora voditi brigu o sigurnosti kako svojih građana, tako i turista koji je posjećuju. Uspostava sustava domovinske sigurnosti upravo predviđa ovakvu suradnju gradova i državnih institucija. Rekao je kako je skup organiziran radi čvršćeg povezivanja hrvatskih gradova i policije te su stoga u istoj dvorani okupljeni čelni ljudi policijskih uprava zajedno s gradonačelnicima s kojima i tako blisko surađuju te je izrazio nadu da će se suradnja produbiti i formalizirati i u zajedničkom nastupu prema fondovima Europske Unije.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Cvjetko Obradović skrenuo je pozornost kako gradovi na obali u tijeku turističke sezone trebaju policijsku ispomoć iz kontinentalnog dijela zemlje što jednostavno ne bi bilo ostvarivo bez financijske pomoći i susretljivosti gradova ukoliko se ima na umu kolika je prosječna plaća hrvatskog policajca. Gradonačelnik Novalje Ante Dabo, član Užeg Predsjedništva Udruge gradova, iznio je primjer Novalje i sve napore koje je grad uložio u uspostavljanje javnog reda, sigurnosti i „pravila ponašanja“ budući su kao svjetski atraktivna turistička destinacija privlačna „partijanerima“ iz cijelog svijeta, imali značajnih i specifičnih problema sa sigurnošću. Novalja je po svemu uspješan primjer grada koji je vlastitim snagama, također i u suradnji s Ministarstvom, uspio uvesti reda na svome području uz sve restriktivne propise koji gradovima priječe učinkovito postupanje, a pri tome ipak zadržati sve elemente atraktivne i svjetski poznate destinacije namijenjene specifičnim gostima.

U svojoj prezentaciji načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec informirao je nazočne kako Europska Unija razvija poseban Akcijski plan za zaštitu javnih prostora čime želi potaknuti gradove da prepoznaju koje su potencijalne prijetnje na pojedinom gradskom trgu ili u konkretnoj ulici i da ih urbanističkim rješenjima, ali i na druge načine preveniraju. Za to su namijenjena i velika sredstva za koja moraju aplicirati sami gradovi prema Bruxellesu. Pojednostavljeno, prema samo jednom od ilustrativnih primjera, više se ne bi betonskim blokovima štitile pješačke zone od naleta terorista za volanom kamiona već bi se takve zone osigurale dugoročnim arhitektonskim rješenjima. U tom kontekstu Ministarstvo je spremno surađivati i pružati gradovima stručnu i tehničku pomoć pri apliciranju na europska sredstva.

Prezentaciju je održao i voditelj Službe obrane od terorizma Krešimir Mamić te istakao da je važno prevenirati bilo kakve prijetnje terorističkim napadima na naše gradove, napomenuvši da je više no dovoljan jedan jedini takav incident u jeku sezone bilo gdje na našoj obali što može nanijeti nesagledive posljedice i štete gospodarstvu. Završni je govor radnog dijela održao gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač naglasivši da suradnja gradskih vlasti i Ministarstva na području Čakovca, ali i cijelog Međimurja mora biti bolja i intenzivnija s obzirom na veliki broj remećenja javnog reda i mira te kaznenih djela primarno imovinskog karaktera koje čine pripadnici romske nacionalne manjine. Naglasio je da bilo kakvo postupanje grada i komunalnih redara sa sobom, nažalost, nosi povećani sigurnosni rizik po djelatnike komunalnog redarstva te da u tom kontekstu očekuje snažniju podršku policije na terenu. Riječ je, prema navodima gradonačelnika Kovača, o problemu koji se predugo „stavlja pod tepih“ i čije rješavanja već duži niz godina izostaje što rezultira nezadovoljstvom građana.

Uslijedio je kvalitetan, stručan panel na temu suradnje lokalne samouprave i policije s posebnim naglaskom na mogućnost daljnjeg razvoja suradnje. U panelu su sudjelovali državna tajnica MUP-a Terezija Gras, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Cvjetko Obradović, načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec, predsjednik Udruge gradova Željko Turk, potpredsjednik Udruge gradova Renato Krulčić i gradonačelnik Otoka Josip Šarić.

Državna tajnica pojasnila je što donosi projekt Inovativne mjere za gradove, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Cvjetko Obradović rekao je da gradovima uz obalu u ljetnoj sezoni nedostaje policije na ulici. Komunalni redari imaju istovremeno vezane ruke jer ni za što realno nemaju ovlasti – od legitimiranja osobe koja razbija izlog, provjere je li pas koji je ugrizao prolaznika čipiran pa do zatvaranja ugostiteljskih objekata koji remete mir neprimjerenom i nedopuštenom razinom buke. Načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec, ujedno i koordinator u pružanju stručne pomoći u realizaciji projektnih prijedloga na temu sigurnosti u gradovima, rekao je da su gradonačelnici itekako spremni na ulaganja u nove tehnologije koje bi pridonosile većoj sigurnosti gradova, primjerice video-nadzor te da postoji spremnost gradova da tehnička rješenja učine dostupnima policiji kroz izravno tehničko povezivanje. Također, rekao je da gradovi mogu mnogo toga konkretnoga učiniti u kontekstu arhitektonskih rješenja u cilju podizanja razine sigurnosti javnih okupljanja. Pri tome ne naveo da je svakako potrebno i privatni sektor uključiti u povećanje sigurnosti u hrvatskim gradovima. Predsjednik Udruge gradova Željko Turk govorio je o nedostatnim ovlastima komunalnih redara koji mnogo toga ne smiju, a čitav niz propisa im nameće nove obaveze. Rekao je kako zakone treba izmijeniti i gradovima dati dodatne mogućnosti u pogledu komunalnih redarstava jer su upravo gradovi dužni osigurati i primjenu Zakona o zaštiti životinja, i primjenu Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Zakona o gospodarenju otpadom i svih drugih propisa koje treba svakodnevno provoditi na terenu. Potpredsjednik Udruge gradova, gradonačelnik Pazina Renato Krulčić rekao je da je Pazin miran grad za obiteljski turizam te da nema problema s kojima se susreće, primjerice Novalja, no jednako tako i Pazin ima problema s turistima koji remete javni red i mir, dok su komunalni redari zapriječeni u reagiranju i postupanju. Gradonačelnik Otoka Josip Šarić, član Užeg Predsjedništva Udruge govorio je o suradnji grada i policije koju je ocijenio izvrsnom, kontinuiranom i uistinu partnerskom. Osvrnuo se i na problem s migrantima i nedopuštenim ulascima na područje Republike Hrvatske, s obzirom da je Otok vrlo blizu državne granice, naime, granica s Vojvodinom prema Šidu je tek na nekoliko kilometara od grada.

Na kraju skupa nepodijeljeno je mišljenje sudionika bilo kako suradnju valja nastaviti i unaprijediti jer je cilj i gradonačelnika i Ministarstva unutarnjih poslova siguran grad u kojem se i domicilni stanovnici i gosti osjećaju zaštićenima i dobrodošlima što je moguće postići tek kontinuiranom suradnjom, uključivanjem i sinergijom svih zainteresiranih.

PUG MUP Case-study-Novalja
PUG MUP Gradovi i obranjivi prostori
PUG MUP Terorizam i sigurnost javnih prostora

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija