Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

20. studeni. 2022.

Vrijeme je proračuna

Bliži se vrijeme donošenja proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, sasvim sigurno, najvažnijeg akta svake jedinice, za njene građane, proračunske korisnike, zaposlenike, udruge i druge pravne i fizičke osobe na području jedinice.

Od kakve važnosti je proračun, govore i odredbe Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi koje reguliraju pravne posljedice nepredlaganja i nedonošenja proračuna, koje su više puta mijenjane, a odnose se na razrješenje općinskog načelnika, gradonačelnika i župana (dalje: izvršni čelnik) i raspuštanje predstavničkog tijela jedinice.

U nastavku ćemo prikazati postupak donošenja proračuna jedinice, po područjima: sastavljanje uputa za izradu proračuna, izrada i dostava nacrta proračuna, izrada i dostava prijedloga proračuna, rasprava i amandmani na proračun na sjednici predstavničkog tijela, povlačenja prijedloga proračuna, pravne posljedice nepredlaganja, povlačenja i nedostave novog prijedloga proračuna; razrješenje izvršnog čelnika, privremeno financiranje, raspuštanje predstavničkog tijela, istovremeno razrješenje izvršnog čelnika i raspuštanje predstavničkog tijela, imenovanje povjerenika, prijevremeni izbori, pravo obustave od primjene proračuna – tzv pravo veta, ukidanje proračuna i dr.

Postupak donošenja Proračuna JLP(R)S-a

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija