Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

20. siječanj. 2022.

Webinar o financijskim instrumentima i inovacijama za zelenu tranziciju gradova – prezentacije i snimka

U suradnji s vanjskim partnerima, u četvrtak 20. siječnja 2022., organizirali smo webinar za hrvatske jedinice lokalne samouprave na kojem su predstavljeni neki primjeri i mogućnosti financijskih instrumenata za inovativna ulaganja u održivi razvoj i zelenu tranziciju gradova. U nastavku preuzmite prezentacije i pogledajte snimku događaja.

Prema procjeni Europske investicijske banke, postizanje zadanih ciljeva klimatske i energetske neutralnosti na razini čitave EU iziskuje investicije u ukupnom iznosu od 150 do 200 milijardi eura godišnje. S obzirom na to da nacionalni i europski fondovi mogu ukupno osigurati tek dio bespovratnih sredstava potrebnih za ulaganja, potiče se mobilizacija privatnih sredstava kroz inovativnu primjenu financijskih instrumenata. Uspješno korištenje dostupnih instrumenata podrazumijeva određene preduvjete poput odgovarajućih administrativnih i ljudskih kapaciteta, razine znanja i strateškog razmišljanja iako mnogi potencijalni korisnici nemaju dovoljno iskustva u takvom pristupu investicijskog financiranja.

Gospođa Ivana Čuljak iz Invento Capital Partners, predstavila je platformu EIT za ulaganja u urbanu mobilnost, primjere nekih europskih projekata te pozvala zainteresirane gradove na iskaz interesa. Gospodin Gojko Berlengi iz PricewaterhouseCoopers savjetovanja predstavio je Instrument za financiranje prirodnog kapitala (NCFF) novu kreditnu liniju Hrvatske banke za obnovu i razvitak koja je dostupna gradovima (i ostalom javnom sektoru) za ulaganja u zelenu infrastrukturu. Posljednju prezentaciju održao je gospodin Dragan Dorotić Džolić iz Speculum poslovnog savjetovanja u kojem je sumirao elemente ključne u pripremi ”zelenih” projekata.

Snimku webinara možete pogledati na ovoj poveznici.

 

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija