07. studeni. 2014.

Porez na dohodak – zahtjevi za kompenzaciju

Vlada Republike Hrvatske prihvatila je na posljednjoj sjednici izmjene poreza na dohodak koje će smanjiti prihode lokalne samouprave za približno 1,8 milijardi kuna. Zbog navedenih izmjena proračuni lokalne samouprave smanjit će se u prosjeku za približno 8%, što je neizdrživ jednokratni pritisak na proračun.

Zbog tako značajnog smanjenja prihoda lokalna samouprava bit će primorana smanjivati rashode za zaposlene, smanjiti investicije i održavanje nefinancijske imovine (cese, infrastruktura, objekti obrazovnog i sportskog/rekreacijskog karakera), smanjiti subvencije trgovačkim društvima i ustanovama (dječji vrtići, socijalni program, vatrogastvo, sport, kultura) te smanjiti davanja u novcu građanima i organizacijama civilnog društva.

Udruga gradova u RH zatražila je sljedeće mjere u cilju olakšanja financijske pozicije u kojoj će se lokalne vlasti naći nakon stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak:

1. Povećanje općeg udjela u porezu na dohodak
  2. Ukidanje namjene komunalne naknade
  3. Povećanje udjela u porezu na promet nekretninama
  4. Povrat sredstava za plaće državnih službenika koji su decentralizirani u JLS
  5. Promjene iznosa za obračun poreza na kuće za odmor
  6. Povećanje gornje stope poreza na potrošnju
  7. Poboljšanje zakonskih odredbi o porezu na CMV, plovila, tvrtku, kuće za odmor i potrošnju
  8. Izmjene neadekvatnog indeksa razvijenosti
  9. Uvođenje naknade za imobilizirana područja gradova

Detaljnije o svim zahtjevima pogledajte u ovim dokumentima:

Mjere u vezi poreza na dohodak