Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

02. ožujak. 2020.

Održana 8. sjednica Predsjedništva Udruge gradova

8. sjednica Predsjedništva održana je 28. veljače 2020. godine u Zagrebu. Detaljnije o sadržaju sjednice i donesenim zaključcima možete pročitati ovdje.

Predsjedništvo je raspravljalo o donošenju novog Zakona o socijalnoj skrbi, Nacionalnoj razvojnoj strategiji, učincima porezne reforme na lokalni proračun te podnesenim prijedlozima za ocjenu ustavnosti.

G. Marko Pavić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU, detaljno je obrazložio aktivnosti ministrastva i prostor za suradnju s lokalnim jedinicama u izradi Nacionalne razvojne strategije. Detaljnije možete pročitati na sljedećem linku.

Novosti oko NRS 2030 i pripreme operativnih programa 2021-2027

Gđa. Marija Pletikosa, državna tajnica MDOMSP, ukratko je predstavila glavne odredbe novog Zakona o socijalnoj skrbi kojim se poboljšava zakonodavni okvir za obavljanje poslova iz područja socijalne skrbi. U vezi primjedbi Udruge gradova iz siječnja 2020. godine istaknula je kako su zakonom detaljnije precizirane odredbe u vezi financiranja socijalnih naknada na način da se iste prenose na teret državnog proračuna, a uklonjena je i odredba o obveznom izdvajanju 5% proračuna na ime rashoda za socijalnu skrb.

Predsjedništvu je prenesena informacija o podnesenim zahtjevima za ocjenu ustavnosti Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom i Zakona o vatrogastvu. Ustavni sud je na zahtjev više gradova, općina, komunalnih društava i Udruge gradova privremeno obustavio od primjene Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom do donošenja konačne odluke o sukladnosti iste sa Ustavom i Zakonom.

Otpad, Uredba, Prijedlog za Ustavni sud

Udruga gradova predala je Ustavnom sudu prijedlog za pokretanje postupka ocjene sukladnosti Zakona o vatrogastvu s Ustavom obzirom da se istim krši autonomija jedinica lokalne samouprave u obavljanju poslova iz lokalnog djelokruga.

Ocjena ustavnosti Zakona o vatrogastvu

Podsjećamo, Skupština i Predsjedništvo Udruge gradova na sjednicama održanim 27. studenog 2019. godine jednoglasno su odlučile da se pokrenu postupci u vezi navedenih zakona zbog kršenja autonomije lokalnih jedinica.

Predsjedništvu su predstavljeni učinci poreznih reformi na lokalni proračun u razdoblju 2014.-2019. godine te očekivani učinci u 2020. i 2021. godini. Lokalne jedinice podržavaju uvođenje fonda fiskalnog poravnanja, ali se protive komunikaciji države koja ističe samo da su lokalne jedinice „dobile 2 milijarde kuna“.

Naime, analiza je pokazala kako su lokalne jedinice dobile spomenute 2 milijarde kuna, ali je godinu ranije ukinut porez na tvrtku u iznosu 120 milijuna kuna, povećan osobni odbitak zbog kojeg su prihodi smanjeni za 1.3 milijarde kuna, a osigurano samo 643 milijuna kompenzacija. U godini uvođenja fonda fiskalnog poravnanja ukinute su redovne pomoći Ministarstva financija u visini 650 milijuna kuna, a zbog posljednje reforme lokalne jedinice će propustiti 507 milijuna kuna na ime povećanog osobnog odbitka i 560 milijuna kuna na ime porezne olakšice za mlade.

Predsjedništvo je odlučilo zatražiti razgovor s ministrom financija u vezi izmjena aktualne raspodjele poreza na dohodak kojima bi se ublažio učinak porezne reforme na proračun lokalnih jedinica u 2021. godini.

G. Zvonimir Novosel, gradonačelnik Jastrebarskog, informirao je Predsjedništvo o nedosljednostima postupanja Ministarstva državne imovine u poslovima prijenosa nekretnina u vlasništvo jedinica lokalne samouprave. Predsjedništvo je usvojilo zaključak kojim traži očitovanje Ministarstva u vezi navedenog slučaja.

 

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija