Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

Savjeti mladih – kako dalje?

Predstavljeni rezultati istraživanja i priručnik za sudjelovanje mladih u savjetodavnim tijelima

U petak je u Zagrebu i na online platformi Zoom održano završno događanje projekta “Savjeti mladih – kako dalje?”. Projekt za cilj ima osnaživanje smislenog sudjelovanja mladih u savjetodavnim tijelima županija, gradova i općina. Među 50-ak sudionika najviše je bilo predstavnika organizacija civilnog društva i savjeta mladih, ali online su sudjelovali i predstavnici gradova i županija te drugi zainteresirani.

Čitajte dalje

Potrebe gradova u radu sa savjetima mladih – molimo popuniti anketu

U sklopu projekta “Savjeti mladih – kako dalje” provodi se istraživanje među predstavnicima JLRS-ova na temu funkcioniranja savjeta mladih u praksi. Postojanje i funkcioniranje savjeta mladih nije uvjet za sudjelovanje u ovom istraživanju jer je ono namijenjeno i jedinicama koje nemaju osnovan savjet mladih. Upitnik mogu ispuniti čelnice/i JLRS-a, službenice/i zaduženi za rad sa savjetom mladih, kao i ostale osobe zaposlene u upravi koje s njim surađuju.

Čitajte dalje

Osnovne informacije

Naziv projekta
Savjeti mladih - kako dalje?
Trajanje
1. rujna 2022. - 31. listopada 2023.
Nositelj
Info zona Split
Partneri
Udruga Delta Rijeka, Udruga gradova u RH
Vrijednost
75.000,00 €
Izvori financiranja
Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova
Opis projekta

Info zona http://www.info.infozona.hr je nevladina neprofitna organizacija za mlade koja podiže razinu informiranosti mladih, pruža podršku mladima u njihovu razvoju, sudjeluje u kreiranju politika za mlade i razvija međusektorsku suradnju s ciljem socijalne inkluzije mladih.

Projektom "Savjeti mladih - kako dalje?" odgovaramo na nedovoljno uključivanje mladih u procese donošenja odluka. Većina gradova, općina i županija u Republici Hrvatskoj nema osnovane savjet mladih sukladno Zakonu o savjetima mladih ili savjeti ne funkcioniraju, a ne postoje ni načini praćenja uključivanja mladih.

Aktivnosti projekta stoga su usmjerene na jačanje zagovaračke pozicije organizacija civilnog društva i osnaživanje smislene participacije mladih u savjetodavnim tijelima na lokalnoj i regionalnoj razini. Na temelju rezultata provedenog istraživanja stanja i potreba definirat će se stručna podloge za zagovaranje. Također, izradit će se smjernice i alati za izradu, praćenje i evaluaciju programa za mlade koji će se prezentirati ciljanoj publici i široj javnosti te koristiti na edukacijama za savjete mladih.

Pritom će se kroz bilateralnu suradnju primijeniti iskustva, znanja i primjeri dobre prakse norveških partnera, Općine Lindesness http://www.lindesnes.kommune.no. Kao partneri, istraživačke aktivnosti koordinirat će Udruga „Delta“ https://udruga-delta.hr/, a zagovaračke aktivnosti Udruga gradova Republike Hrvatske https://www.udruga-gradova.hr. Vrijednost projekta je 75.000,00 €, a provodi se od 1. rujna 2022. do 31. listopada 2023. godine.

Projekt „Savjeti mladih – kako dalje?“ je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Kontakt osoba: Antonia Kuzmanić (antonia@infozona.hr).